Tornkranar

Sedan 2017 använder vi oss av mobila och semimobila tornkranar. Tack vare dessa får vi en enorm räckvidd och lyftkapacitet i jämförelse med vanliga, traditionella lastbilskranar. 

Experter på tornkranar sedan 2017

När det är dags för svåra och tunga lyft är det alltid säkrast att använda specialister. Det får du tillsammans med oss. Med semimobila och mobila tornkranar kan du få tillgång till lyft under exakt den tidsperioden byggprojektet behöver det. Hos oss finns förare som både känner de kranar de arbetar med och som har lång erfarenhet av att se till att alla lyft går rätt till och säkert till. 

Vilken typ av tornkran behöver du?

Det är inte självklart att en viss typ av lyft kräver en viss typ av kran. Börja istället med att få en överblick över hur mycket som behöver lyftas, flyttas eller hanteras av en lyftkran. Det kan vara så att en teleskoplastare kan lösa behovet eller ibland, även om det kanske är mer sällan, en kranbil. Väljer du en samarbetspartner som är expert på lyft och specialtransporter, så får du också en skräddarsydd lösning och hjälp som löser behovet snabbt och säkert. Med en modern och bred maskinpark finns det alltid flera alternativ av lyftkranar och anläggningsmaskiner som kan rycka in med kort varsel. Dessutom ingår förare som har lång och mångårig erfarenhet av att arbeta med just den maskinen som du hyr av oss.

Vad är en mobil tornkran?

Kännetecknande för en mobil tornkran är en enorm lyftkapacitet som ger effektivitet och räckvidd på ett sätt som en lastbilskran inte kan konkurrera med. Det finns idag en rad olika typer av mobilkranar, där de flesta har en teleskopisk bom som är fastsatt på en mobil plattform. Med hjälp av ett system av hydraulcylindrar eller kablar höjs eller sänks bommen. Den mobila tornkranen är flyttbar och kan enkelt flyttas mellan olika uppdrag eller på olika platser på själva byggarbetsplatsen, vilket gör den till en ytterst flexibel variant av lyftkran. Björns Åkeri har flera tornkranar som är mobila är tillgängliga för uthyrning. Kontakta oss ​​​​​​​för offert och prisuppgift. 

Vad är en semimobil tornkran?

En semimobil tornkran, eller en självresande kran, som de också kallas fungerar på ungefär samma sätt som en mobil tornkran. Skillnaden är att den har mer begränsningar i sin flyttbarhet och passar bäst för längre projekt. Vi rekommendrar den till alla olika typer av mellanstora byggprojekt där tidsramen sträcker sig från ungefär två månader till ett par år. Några exempel på uppdrag är förskolor, höghusbyggen eller industribyggnader. 

​​​​​​​Är Björns Åkeri anslutna till ID06?

Ja, för oss är det viktigt att medverka till en trygg och säker arbetsmiljö i alla sammanhang vi har uppdrag. Det betyder att du får en leverantör som har all utbildning som krävs för att köra tornkranar och att du får en leverantör som arbetar efter gällande säkerhetsskrifter. Med anslutning till ID06 har du en underleverantör som kan gå direkt i uppdrag.

Vad krävs för att köra tornkran?

För att köra fordonsmonterad kran krävs C-körkort och ett gällande yrkeskompetensbevis (YKB). Efter avslutad utbildning kan man välja att arbeta med godskranar eller timmerbilskranar. För att arbeta med tornkranar krävs som med allt kranarbete en grundläggande utbildning enligt Arbetsmiljöverkets föreskrifter. Det krävs också praktik, antingen 5 200 timmar (BYN/RYK) eller 30 månaders praktik (TYA). När du väljer Björns Åkeri får du garanterat en förare som har rätt utbildning för den kran de arbetar med. Hos oss är lämpligheten det allra viktigaste när vi rekryterar förare. Det handlar om att kunna bedöma risker, känna till hur kranen fungerar samtidigt som du har en öppenhet för att hitta säkra lyftlösningar. Alla förare hos Björns Åkeri kan köra alla typer av kranar som finns i maskinparken. Dock har de även en typ av kran och maskin som är deras, och som de är dedikerade till. Det gör att du får en förare som behärskar sin maskin och är van att arbeta med den typ av lyftarbete som du behöver få hjälp med. Det i sin tur ger effektivare arbete och kostar i förlängningen dig mindre.. 

Bilder

Liebherr

MK88

Liebherr

125K

Liebherr

​​​​​​​81K.1